1 Mayıs 2013 Çarşamba

EL-BÂİS



Ölüleri diriltip, kabirlerinden çıkaran! [170]


İki Cihan Saadeti İçin Gerekli Sır-


Yeniden diriliş hakkında Allah'ın kesin vaadi vardır. Onun için ona can ve gönülden inanmalı, fırsat kaçmadan, mevsim geçmeden, ona göre elindeki imkanlardan, azami surette faydalanmanın yollarını aramalıdır. Dünyada ne ekildi ise, ahirette o biçileceğine göre, her çeşit hayırdan çok çok ekmeli. Bir ekinci bilirse ki, bu sene gayet çok mahsul olacak, hem çok eker, hem iyi tohum seçer. Çünkü tohum ne kadar güzel olursa ve ekilecek yere ne kadar emek verilirse, o nisbette geniş mahsul alacağına şüphe yok. Burada tohumun güzelliğinden ve ekilecek yerin nadas edilmiş olmasından maksat: Yapılacak hayırların tam yerini bulmak, Allah yoluna verilecek şeylerin temiz ve iyi olmasına dikkat etmek ve niyetinde halis muhlis, yani katkısız olarak Allahu Teala’nın rızasını gözetmektir. [171]

Değerli Okuyucuma Sunulan Altın Fırsatlar:


Uyumadan önce elini göğsü üzerine koyarak 100 defa “Yâ Bâis” ism-i şerifini okuyanın kalbi nurlanır. Bu  kimseye  ilim  ve  hikmet  ilham  olunur.
Hazır ol mevte Kelamı, gafil olma bir nefes
Pençe-i mevte takılmış günde bin kervan gider. [172]

Acebüzzenebi


İnsanın aslı olan ve Acebüzzenebi denilen kuyruk kemiği çürümez. Cesedin dağınık parçaları bu acaip kemik üzerinde toplanacak ve bu ruh da bu bedene dönecektir. İslam bilginlerinin bazılarının görüşleri böyledir.
Allah kendisine mülk (hükümdarlık ve zenginlik) verdiği için şımararak Rabbi hakkında İbrahim ile tartışmaya gireni (nemrut'u) görmedin mi? İşte o zaman İbrahim:
“Rabbim hayat veren ve öldürendir” demişti. O da:
“Hayat veren ve öldüren benim,” demişti. İbrahim:
“Allah güneşi doğudan getirmektedir, haydi sen de onu batıdan getir,” dedi, Bunu üzerine kafir apışıp kaldı. Allah zalim kimseleri hidayete erdirmez.
Yahut görmedin mi o kimseyi ki, evlerinin duvarları, çatıları üzerine çökmüş (alt üst olmuş) bir kasabaya uğradı. “Ölümden sonra Allah bunları nasıl diriltir acaba” dedi. Bunun üzerine Allah onu öldürüp yüz sene bıraktı; sonra tekrar diriltti.
“Ne kadar kaldın?” dedi.
“bir gün yahut daha az” dedi. Allah ona
“hayır yüz sene kaldın, yiyeceğine ve içeceğine bak, henüz bozulmamıştır. Eşeğine de bak. Seni insanlara bir ibret kılalım diye (yüz sene ölü tuttuk, sonra dirilttik.) Şimdi sen kemiklere bak, onları nasıl düzenliyor, sonra ona nasıl et giydiriyoruz dedi. Durum kendisince anlaşılınca: Şimdi iyice biliyorum ki Allah her şeye kadirdir dedi.
Yıkık kasabaya uğrayan Uzeyr (a.s) dır. Uzeyr azığını almış, eşeğine binmiş giderken evleri yıkılmış harabe haline gelmiş, orada oturanlardan kimse kalmamış bir kasaba veya köy yıkıntılarının yanına gelir, orada konaklar. Etrafına bakar, bu şekilde ölenlerin nasıl dirileceğini düşünür. O anda uykusu gelir yatar. Allah onu öldürür, yüz sene sonra diriltir. Yiyecekleri hiç bozulmamış, ancak eşeği çürümüş, sadece kemikleri kalmıştır. Yıkık kasaba da imar edilmiştir. Uyandığı ilk anda bir gün kadar ya da daha az bir zaman uyuduğunu zanneder. Yiyeceklerine bakınca gerçekten böyle olduğunu sanır. Eşeğine bakınca durumu anlar. Allah Üzeyir'in gözü önünde eşeğini diriltir. Böylece Allah'ın kudret ve azametini çıplak gözle müşahede eder. [173]

Kuşlar: Tavus Kuşu, Horoz, Karga Ve Güvercin


“İbrahim Rabbine:
“Ey Rabbim! Ölüyü nasıl dirilttiğini bana göster,” demişti, Rabbi ona:
“Yoksa inanmadın mı?” dedi. İbrahim,
“Hayır, inandım. Fakat kalbimin mutmain olması için görmek istedim” dedi. Bunun üzerine Allah:
“Öyleyse dört tane kus yakala, onları yanına al, sonra (kesip parçala), her dağın başına onlardan bir parça koy, sonra da onları kendine çağır; koşarak sana gelirler, bil ki Allah azizdir, hakimdir,” buyurdu.”[174]
(Hz. İbrahim bir canlının yeniden nasıl dirileceğini merak etmiş ve bunun kendisine gösterilmesini Rabbinden istemiştir. Allah Teala ona ayette geçtiği gibi maddi bir örnekle cevap vermiş, dirilişin mahiyetini izah etmemiştir. Çünkü insanın bilgi kapasitesi; dirilme, canlanma olayını kavramaya elverişli değildir. Bundan önceki ayetlerde de geçtiği gibi Peygamberlere verilen bu Örnekler birer mucizedir. Mühim olan Allah'ın bütün canlıları, Özellikle insanı mutlaka diriltip hesaba çekeceğine kesinlikle iman etmektir. [175]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder